Módosították a lakosság védelméről szóló törvényt

A szerb kormány jóváhagyta a lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvény módosítását, mert úgy értékelte, hogy „kötelezően biztosítani kell az intézkedések szigorú betartását annak érdekében, hogy megvédjék a lakosság egészségét és életét, megőrizzék az egészségügyi rendszert, valamint a gazdaságot”.

Mint közölték, a törvénymódosítás előírja a személyi védelmi intézkedések bevezetését és a polgárok fokozott felelősségvállalását, amelyek megvalósításáért az egészségügyi és a kommunális felügyelőség, valamint a kommunális rendőrség felel úgy a természetes, mint a jogi személyek esetében.

A maszk viselésének elmúlasztása, illetve a meghatározott távolság be nem tartása zárt térben fizikai személyek esetében 5000 dináros büntetést von maga után, míg a jogi személyek esetében a büntetés 50 ezer és 300 ezer dinár között mozoghat. A büntetések összege szóval nem változott, de a büntetések kiszabása sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz, olvasható a kormány közleményében. Az ülésen azt a határozatot hozta a kormány, hogy az egészségügyi intézményekben dolgozók számára 10.000 dináros egyszeri támogatást folyósít.